La ciutat de Lleida

 


Tot i els seus múltiples encants, Lleida és una ciutat desconeguda. Els visitants interessats en la història i l’art trobaran un reguitzell de construccions monumentals que evidencien la varietat de cultures que han deixat la seva empremta a la ciutat: des de restes romanes i medievals fins a construccions molt més actuals, com la Paeria, el Palau de la Diputació, diverses cases modernistes o el nou Auditori Municipal Enric Granados. Menció especial mereixen l'antiga catedral de la ciutat o Seu Vella, un destacadíssim edifici romanicogòtic que domina la ciutat des del turó homònim i el Castell Templer de Gardeny

A aquesta riquesa monumental cal afegir la profusió de parcs i espais naturals del municipi:el Parc de la Mitjana — àrea fluvial amb zones d’esbarjo —, el parc lineal del Segre, els romàntics Camps Elisis,... L’horta mateix, que envolta la ciutat, és una gran zona verda que invita a les passejades en bicicleta.

Els amants de la festa i la xerinola tampoc no quedaran decebuts d’aquesta ciutat: a l’animada vida diürna i nocturna cal afegir un calendari de festes sorprenents. És el cas de les Festes de Maig, de la representació dels Moros i Cristians, del singularíssim Aplec del Caragol, que aplega milers de lleidatans i forasters, o de les Festes de Tardor, de caire més cultural. No hem d’oblidar altres celebracions destacades, com el Carnestoltes, la Setmana Santa o la processó dels Fanalets de Sant Jaume.

No podem tancar aquest breu resum de l’oferta cultural sense referir-nos a la Ruta Monumental, als museus de la ciutat, com el Museu d'Art Jaume Morera o el Museu de Lleida, diocesà i comarcal. L'oferta musical, teatral i cinematogràfica de la ciutat també és remarcable: la Fira de Teatre de Titelles, el Palau de Congressos La Llotja, la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida se celebra a l'abril i n’és un bon exemple.

Lleida, una ciutat humana que, per la seva grandària i tradició hospitalària, és també un centre de serveis.

Més informació: www.turismedelleida.com

 

L'església de Sant Llorenç

Informació de contacte:

 

 

L'església de Sant Llorenç

C/Major, 31 bis
25007, Lleida
Web: www.turismedelleida.com
Email: infoturisme@paeria.es
902 25 00 50
973 70 04 80

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 



  • Església d'estil romànic, però amb ampliacions i acabaments gòtics. La segona en importància després de la Seu Vella. Té tres naus de la mateixa altura, amb tres absis.

    La nau central, d'estil romànic, és la més antiga. Les altres dues naus laterals són d'estil gòtic. La construcció es va iniciar a finals del segle XII mitjançant els escultors i artesans que treballaven amb Pere de Coma, mestre de la Seu Vella. Les capelles laterals i el campanar octogonal -del segle XV- són d'estil gòtic. L'edifici conserva quatre importants retaules gòtics, el més gran dedicat a Sant Llorenç, el de Santa Úrsula -atribuït a Jaume Cascalls, el de Sant Pere I el de Santa Llúcia. A la porta gòtica de la plaça de Sant Josep són visibles els blasons de Berenguer de Gallart. L'església, seu catedralícia en dues ocasions, conté diferents peces d'art pertanyents al Museu Diocesà de Lleida.

    Destaquen l'escultura de la Mare de Déu dels Fillols, procedent de la Seu Vella i un quadre gòtic del segle XV, Santa Maria de la Candelera, atribuït al pintor Mateu Ferrer i que representa Sant Blai. A la mateixa església es troba el sepulcre de Ramon de Tàrrega i el Sant Crist Trobat, imatge restaurada per Jaume Perelló. L'any 2002 es va dur a terme la restauració del campanar que ha recuperat la seva bellesa gràcies a la reproducció artesanal dels calats de la barana i de les gàrgoles originals.