Atractius i equipaments culturals

El Pirineu i les Terres de Lleida, una terra de gran riquesa cultural!


El nostre territori us ofereix un ric patrimoni cultural i monumental encapçalat per un llegat romànic que té el seu màxim exponent en el conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco; un important conjunt pictòric rupestre estès per la geografia lleidatana; una joia del període romanicogòtic coneguda com la Seu Vella a la ciutat de Lleida o l'única catedral romànica que es conserva a Catalunya, la catedral de la Seu d'Urgell.

A més, per tot el territori s'estén una àmplia mostra d'art i arquitectura: museus, esglésies, monestirs, ermites, torres de vigilància, castells, pintures murals, retaules, iconografies, imatgeria religiosa i tapissos, entre d'altres. Una terra de gent amable i hospitalària, que ha crescut en un paisatge singular i que sap transmetre el seu saber per mitjà de les festes populars, l'art i, en definitiva, la seva història.

En aquesta secció podreu explorar i conèixer moltes d'aquestes realitats en l'espai i en el temps: la Lleida antiga, la Lleida medieval, la Lleida renaixentista, la Lleida modernista..., fruit del pas de la història, del pas de les cultures, del pas de les tradicions.

 

On vols anar?

  Municipi
 

Lleida antiga

Paleontologia: els dinosaures
Art MegalĂ­tic
Cultura Ibèrica
Lleida Romana

Lleida medieval

Art RomĂ nic
Castells i Fortaleses
Ruta del Cister
Els CĂ tars
Ruta del Temple
Cultura jueva
Turisme religiĂłs

Lleida Renaixentista

Convent de Sant Bartomeu

Lleida modernista

El Modernisme a Lleida

Memòria Històrica

Espais de memòria del segle XX

Noms propis

Pablo Picasso
Josep Guinovart

MĂşsica i espectacles

Arts escèniques
Festivals de mĂşsica
 
Cercar
 
 
RESULTATS DE LA CERCA 138

 

La Conca DellĂ 

InformaciĂł de contacte:

 

 

La Conca DellĂ 

Museu de la Conca DellĂ  - C/ del Museu, 4
25650, Isona i Conca DellĂ 
Web: www.parc-cretaci.com
Email: museucd@parc-cretaci.com
973 665062

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 



  • La part sud del Pallars Jussà, especialment la zona de la Conca Dellà, conserva un extraordinari conjunt de jaciments paleontològics del final del període cretaci (fa entre 65 i 75 milions d’anys) que inclouen restes òssies, ous i petjades de dinosaures com també vestigis dels animals i les plantes que hi van conviure. La seva enorme riquesa paleontològica, com també el seu magnífic registre geològic, fan d’aquesta zona lleidatana una de les millors àrees d’Europa per a l’estudi dels ecosistemes del final de l’era dels dinosaures.

    Entre els jaciments més importants de la zona es troba el de Basturs Poble, al qual s’han recuperat, fins ara, prop de 500 restes de dinosaures i cocodrils, essent un dels jaciments del final del cretaci més importants d’Europa. També cal destacar els jaciments d’ous de dinosaure de Basturs o el jaciment d’icnites (petjades fòssils) d’Orcau. Prop d’Isona es troba el jaciment de la Posa, on es poden observar centenars de marques d’alimentació deixades per rajades (peixos d’esquelet cartilaginós, emparentats amb els taurons) en una zona que durant aquella època era una platja arenosa.

    Els dinosaures més abundants que van viure al Pallars Jussà durant el final del cretaci són els Hadrosaures, animals herbívors que podien caminar amb dues o quatre potes, i que també es coneixen com a “dinosaures de bec d’ànec” per tenir la part del musell molt eixamplada, la qual cosa els donava un aspecte que recorda els ànecs. Un altre grup de dinosaures herbívors que va viure a la Conca és el dels Titanosaures. Eren quadrúpedes gegants, amb un coll i una cua excepcionalment llargs, i amb un cap sorprenentment petit amb relació a la mida del cos.

    Al final del cretaci, la Conca també va ser habitada per dinosaures del grup dels Nodosaures. Eren animals herbívors que caminaven amb les quatre potes i que tenien el cos completament cuirassat amb un escut de plaques òssies. Entre els dinosaures carnívors, o Teròpodes, trobem formes grans i petites tot i que, de moment, els descobriments de les seves restes han estat escassos. Des del Museu de la Conca Dellà es fan visites guiades a diferents jaciments (per concertar) i es proporciona informació per tal d’indicar als visitants la localització d’alguns punts paleontològics d’interès.