La ciutat de Lleida

 


Tot i els seus múltiples encants, Lleida és una ciutat desconeguda. Els visitants interessats en la història i l’art trobaran un reguitzell de construccions monumentals que evidencien la varietat de cultures que han deixat la seva empremta a la ciutat: des de restes romanes i medievals fins a construccions molt més actuals, com la Paeria, el Palau de la Diputació, diverses cases modernistes o el nou Auditori Municipal Enric Granados. Menció especial mereixen l'antiga catedral de la ciutat o Seu Vella, un destacadíssim edifici romanicogòtic que domina la ciutat des del turó homònim i el Castell Templer de Gardeny

A aquesta riquesa monumental cal afegir la profusió de parcs i espais naturals del municipi:el Parc de la Mitjana — àrea fluvial amb zones d’esbarjo —, el parc lineal del Segre, els romàntics Camps Elisis,... L’horta mateix, que envolta la ciutat, és una gran zona verda que invita a les passejades en bicicleta.

Els amants de la festa i la xerinola tampoc no quedaran decebuts d’aquesta ciutat: a l’animada vida diürna i nocturna cal afegir un calendari de festes sorprenents. És el cas de les Festes de Maig, de la representació dels Moros i Cristians, del singularíssim Aplec del Caragol, que aplega milers de lleidatans i forasters, o de les Festes de Tardor, de caire més cultural. No hem d’oblidar altres celebracions destacades, com el Carnestoltes, la Setmana Santa o la processó dels Fanalets de Sant Jaume.

No podem tancar aquest breu resum de l’oferta cultural sense referir-nos a la Ruta Monumental, als museus de la ciutat, com el Museu d'Art Jaume Morera o el Museu de Lleida, diocesà i comarcal. L'oferta musical, teatral i cinematogràfica de la ciutat també és remarcable: la Fira de Teatre de Titelles, el Palau de Congressos La Llotja, la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida se celebra a l'abril i n’és un bon exemple.

Lleida, una ciutat humana que, per la seva grandària i tradició hospitalària, és també un centre de serveis.

Més informació: www.turismedelleida.com

 

Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida

Informació de contacte:

 

 

Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida

Turó de la Seu Vella
25002, Lleida
Web: http://www.turoseuvella.cat/
Email: turoseuvella@turoseuvella.cat
973 23 06 53

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 



  • La construcció de la Seu Vella (el Segrià) es va iniciar el 1203, sota la direcció del mestre Pere de Coma, al lloc on, segons els historiadors, existia una mesquita musulmana. Dedicat a Santa Maria, el temple fou consagrat al culte l'any 1278. L'obra no es va interrompre i, al segle XIV, es va acabar el claustre.Durant aquest mateix segle XIV s'iniciaren les obres de construcció del campanar, que es perllongaren fins al 1431. L'obra presenta planta basilical de creu llatina de tres naus. De l'interior del temple destaquen també l'escultura de les naus que posa de manifest la influència toscana, tolosana i provençal dels diferents tallers que hi van treballar durant el segle XIII, així com les restes de pintura mural que corresponen a l'època gòtica.

    Les portes

    L'accés al conjunt arquitectònic s'efectua per la Porta dels Fillols, situada al costat sud. Al mur meridional, cinc portes monumentals configuren un clar exemple de l'escultura arquitectònica del romànic tardà denominada Escola de Lleida.La porta occidental, o dels Apòstols, que facilita l'accés al claustre des de l'exterior, es començà al segle XIV i s'acabà durant el segle XV. Presidia aquesta monumental porta gòtica la Mare de Déu del Blau.

    El campanar

    El campanar de la Seu Vella compta amb un total de set campanes. Dues són d'estil gòtic i es van construir al segle XV. S'anomenen Silvestra, que toca les hores, i Mònica, que toca els quarts. Les altres cinc campanes són elèctriques, de mitjans del segle XX, i la seva finalitat és essencialment litúrgica. S'anomenen Bàrbara, Puríssima, Crist, Marieta i Meuca.

    El claustre

    Situat a la part occidental de la catedral, és un dels claustres més singulars del país. De planta rectangular, les naus són de cinc trams amb voltes ogivals i grans finestrals d'elegants calats que s'obren a la galeria sud cap a l'exterior i que ofereixen una gran vista de la ciutat i l'Horta.