La ciutat de Lleida

 


Tot i els seus múltiples encants, Lleida és una ciutat desconeguda. Els visitants interessats en la història i l’art trobaran un reguitzell de construccions monumentals que evidencien la varietat de cultures que han deixat la seva empremta a la ciutat: des de restes romanes i medievals fins a construccions molt més actuals, com la Paeria, el Palau de la Diputació, diverses cases modernistes o el nou Auditori Municipal Enric Granados. Menció especial mereixen l'antiga catedral de la ciutat o Seu Vella, un destacadíssim edifici romanicogòtic que domina la ciutat des del turó homònim i el Castell Templer de Gardeny

A aquesta riquesa monumental cal afegir la profusió de parcs i espais naturals del municipi:el Parc de la Mitjana — àrea fluvial amb zones d’esbarjo —, el parc lineal del Segre, els romàntics Camps Elisis,... L’horta mateix, que envolta la ciutat, és una gran zona verda que invita a les passejades en bicicleta.

Els amants de la festa i la xerinola tampoc no quedaran decebuts d’aquesta ciutat: a l’animada vida diürna i nocturna cal afegir un calendari de festes sorprenents. És el cas de les Festes de Maig, de la representació dels Moros i Cristians, del singularíssim Aplec del Caragol, que aplega milers de lleidatans i forasters, o de les Festes de Tardor, de caire més cultural. No hem d’oblidar altres celebracions destacades, com el Carnestoltes, la Setmana Santa o la processó dels Fanalets de Sant Jaume.

No podem tancar aquest breu resum de l’oferta cultural sense referir-nos a la Ruta Monumental, als museus de la ciutat, com el Museu d'Art Jaume Morera o el Museu de Lleida, diocesà i comarcal. L'oferta musical, teatral i cinematogràfica de la ciutat també és remarcable: la Fira de Teatre de Titelles, el Palau de Congressos La Llotja, la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida se celebra a l'abril i n’és un bon exemple.

Lleida, una ciutat humana que, per la seva grandària i tradició hospitalària, és també un centre de serveis.

Més informació: www.turismedelleida.com

 

Ruta Monumental de Lleida

Informació de contacte:

 

 

Ruta Monumental de Lleida

Turisme de Lleida - C/ Major 31, bis
25007, Lleida
Web: www.turismedelleida.com
Email: infoturisme@paeria.es
902 25 00 50

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • Un dels itineraris monumentals més espectaculars de la ciutat de Lleida és el que descobreix al visitant les joies emblemàtiques de la ciutat: la Seu Vella i el Palau de la Paeria (El Segrià). Aquest darrer és un dels edificis civils romànics més importants de Catalunya, seu de l'Ajuntament de Lleida, on es poden visitar restes monumentals datables des del s.V aC fins al segle XVIII de la nostra era, l'Arxiu Municipal, el Saló del Retaule, etc.

  L'itinerari continua per la plaça de Sant Joan, un espai de reunió ciutadana -presidit per l'església de Sant Joan que porta el mateix nom, d'estil neogòtic- que conjuga el sabor tradicional amb l'urbanisme més modern. El turó de la Seu Vella, el millor mirador de la ciutat, acull el perímetre emmurallat més gran d'Europa, l'antiga fortalesa àrab de la Suda i la catedral de la Seu Vella, magnífic conjunt arquitectònic romanicogòtic que consta de temple, claustre i campanar.  

  Altres indrets d'interès per visitar

  • L'Antic Hospital de Sta Maria
  • La Catedral Nova
  • L'Església de Sant Llorenç
  • L'Església de Sant Martí
  • El Castell de Gardeny