La ciutat de Lleida

 


Tot i els seus múltiples encants, Lleida és una ciutat desconeguda. Els visitants interessats en la història i l’art trobaran un reguitzell de construccions monumentals que evidencien la varietat de cultures que han deixat la seva empremta a la ciutat: des de restes romanes i medievals fins a construccions molt més actuals, com la Paeria, el Palau de la Diputació, diverses cases modernistes o el nou Auditori Municipal Enric Granados. Menció especial mereixen l'antiga catedral de la ciutat o Seu Vella, un destacadíssim edifici romanicogòtic que domina la ciutat des del turó homònim i el Castell Templer de Gardeny

A aquesta riquesa monumental cal afegir la profusió de parcs i espais naturals del municipi:el Parc de la Mitjana — àrea fluvial amb zones d’esbarjo —, el parc lineal del Segre, els romàntics Camps Elisis,... L’horta mateix, que envolta la ciutat, és una gran zona verda que invita a les passejades en bicicleta.

Els amants de la festa i la xerinola tampoc no quedaran decebuts d’aquesta ciutat: a l’animada vida diürna i nocturna cal afegir un calendari de festes sorprenents. És el cas de les Festes de Maig, de la representació dels Moros i Cristians, del singularíssim Aplec del Caragol, que aplega milers de lleidatans i forasters, o de les Festes de Tardor, de caire més cultural. No hem d’oblidar altres celebracions destacades, com el Carnestoltes, la Setmana Santa o la processó dels Fanalets de Sant Jaume.

No podem tancar aquest breu resum de l’oferta cultural sense referir-nos a la Ruta Monumental, als museus de la ciutat, com el Museu d'Art Jaume Morera o el Museu de Lleida, diocesà i comarcal. L'oferta musical, teatral i cinematogràfica de la ciutat també és remarcable: la Fira de Teatre de Titelles, el Palau de Congressos La Llotja, la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida se celebra a l'abril i n’és un bon exemple.

Lleida, una ciutat humana que, per la seva grandària i tradició hospitalària, és també un centre de serveis.

Més informació: www.turismedelleida.com

 

Castell de Gardeny

Informació de contacte:

 

 

Castell de Gardeny

Turisme de Lleida - C/Major, 31 bis
25007, Lleida
Web: www.turismedelleida.com
Email: infoturisme@paeria.es
902 250050

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • Durant la segona meitat del segle XII, l'Orde del Temple va alçar un complex conventual a l'estratègic turó de Gardeny (El Segrià). L'elevació -que abans de la nostra era ja va ser utilitzat com a base d'operacions militars- va rebre la visita de brillants estrategs com el mateix Juli Cèsar, qui es va enfrontar amb els pompeians Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda l'any 49 aC. Durant els segles XVII i XVIII, l'antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l'artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d'amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d'aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa.

  El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Montsó, Peníscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l'antiga Corona d'Aragó.

  Història

  Un dia de l’any 1156, els freds murs de la torre-habitació del castell de Gardeny foren testimonis del nomenament de fra Pere de Cartellà com a comanador de la Casa de Gardeny. El llarg i difícil setge a la ciutat musulmana ja s’havia acabat, i de ben segur que aquell fet fou recordat per l’austera comunitat de la comanda.

  Avui, després de més de 800 anys, podem descobrir com era la Casa Templera de Gardeny. Podem conèixer i reviure els ideals de l’orde del Temple, i entendre com vivia la missió monacal. El Centre d’Interpretació de l’Orde del Temple de Gardeny obre l’escenari per mostrar la història d’aquella època. Un recorregut audiovisual per la història de l'orde del Temple i la comanda de Gardeny es projecta al Centre d'Interpretació proposant un viatge als segles XI, XII i XIII, a l'època de les croades i la reconquesta, estructurat en quatre àmbits:

  • Introducció històrica sobre el s. XI.
  • L'orde del Temple.
  • L'orde a la Corona d'Aragó.
  • La comanda de Gardeny.

  Per a informació i visites: Turisme de Lleida