El Tren dels Llacs!

Seu, observa, admira... Deixa't portar a través del paisatge

 

UNA MICA D’HISTÒRIA

La línia fèrria Lleida-la Pobla de Segur es remunta al projecte transpirinenc d’unir la ciutat de Lleida amb Saint Girons (França), a través del Port de Salau, en un traçat de 89,35 km. L’Estat construí el tram Lleida-Balaguer, inaugurat l’any 1924. Serà RENFE, ja després de la Guerra Civil, qui s’encarregarà de continuar les obres de la línia que arribarà l’any 1949 a Cellers, el 1950 a Tremp i, finalment, el 1951 a la Pobla de Segur.

Tot i haver condicionat el recorregut fins a Sort, el projecte transfronterer queda, en aquell moment, descartat. L’itinerari discorre per la dreta del riu Segre, des de Lleida i fins a Balaguer. Ho fa per via única i en aquest primer tram per un traçat de recorregut fàcil, però després d’aquesta ciutat, ja vorejant el curs del Noguera Pallaresa, que l’acompanyarà fins al final del trajecte, l'itinerari es torna més complicat, travessant literalment les serres del Mont-roig i el Montsec, amb paisatges espectaculars de parets aspres, congostos i quatre embassaments, els de Sant Llorenç, Camarasa, Cellers i Sant Antoni, aconseguint panoràmiques espectaculars fins a completar un total de 41 túnels i 31 ponts.


EL TREN HISTÒRIC

Es poden fer circulacions especials per aquesta línia amb material antic. A la primavera-estiu i també durant la tardor, entre els mesos de setembre i octubre, és previst un calendari de sortides programades.

Aquest és un recorregut nostàlgic, imprescindible per als amants del ferrocarril, però també per al públic en general. El paisatge s’ho val i en finalitzar el trajecte es pot acompanyar el viatge de visites complementàries amb guia carregades de bones propostes turístiques.


EL PAISATGE

La finestra del vagó del tren ens obre la mirada a un paisatge de gran bellesa. Un territori de camps de conreu, aspres i agrests, de parets calcàries i aigües tranquil·les... i al fons, potser, els cims blancs del Pirineu.

 • EL MONTSEC: Viatjar amb el Tren dels Llacs és una bona manera de descobrir el Montsec. Aquesta línia travessa el massís imponent seguint el curs del Noguera Pallaresa pel pas de Terradets. Túnels, ponts i viaductes ens faran superar els cingles d’aquesta serra calcària de més de 40 km de llargària.

La força persistent i erosiva dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana aconseguí obrir-se pas a través de les seves parets i perfilar amb espectacularitat els congostos de Mont-rebei i Terradets. L’altitud màxima d’aquest serrat és de 1.676 m i en cada pedra ens explica l’herència viva del pas del temps.

 • ELS EMBASSAMENTS: Quatre són les fantàstiques làmines d’aigua que es troben al llarg del recorregut: Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Cellers i Sant Antoni. El blau de les seves aigües tranquil·les i netes reflecteix els serrats abruptes del Montsec i resulta un paradís per a la pràctica de tot tipus d’esports aquàtics. En realitat ens trobem davant de construccions iniciades al primer terç del segle XX, amb la voluntat de proveir de reserves d’aigua suficient per a boca i reg i dotar d’energia elèctrica les ciutats i les viles del país.


ACTIVITATS NATURALS A L’ENTORN DE LA LÍNIA

 • GEOLOGIA I PALEONTOLOGIA: La natura es confon amb la història. Una secció en les cingleres d’aquest territori és com obrir un tractat de geomorfologia. Fòssils que ens parlen de com fa 140 milions d’anys aquest territori era una conca marina o el terreny de passeig dels dinosaures que van desaparèixer sobtadament fa 65 milions d’anys. Els vestigis del Cretaci se’ns fan presents en multitud de jaciments, especialment a la Conca Dellà. Gran quantitat de coves i barrancs: la cova dels Murisecs, el Forat de l’Or, el Forat de Buli..., temptacions per a espeleòlegs i barranquistes intrèpids.
   
 • ESPORTS I EMOCIONS: La gran varietat d’espais naturals que se’ns obren a l’entorn de la línia fèrria fan que aquest sigui el marc ideal per a la pràctica de gran quantitat d’activitats esportives i de lleure que aprofiten els elements i els recursos de la natura per al gaudi dels esports en llibertat. L’emoció del vol lliure i del parapent a les cingleres del Montsec, l’escalada per les parets gairebé verticals de Terradets, l’espeleologia a les seves coves o les nombroses activitats aquàtiques als seus embassaments. Però també, aquest és un espai per explorar a peu, a cavall o amb bicicleta i descobrir així la bellesa de l’últim racó del seu paisatge. Centres BTT al Montsec-Noguera i a la Pobla de Segur. Altres propostes més tranquil·les les trobem en la pesca, la caça o el senderisme que es pot fer al llarg de l’ampla xarxa de senders senyalitzats o el GR que travessa el territori.
   
 • RUTES ORNITOLÒGIQUES: L’observador especialitzat trobarà itineraris perfectament senyalitzats que el guiaran fins als llocs on és més probable l’albirament d’aus de diferents espècies o podrà disposar de guies naturalistes que l’ajudaran a trobar el vol de l’ocell més preuat. Entre les arestes muntanyenques, a l’entorn dels embassaments, camuflats en casetes per a l’observació..., seguint la ruta de l’àliga, en cerca d’un trencalòs o a través de la Vall dels Voltors!
   
 • EL PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC: La poca contaminació lumínica del Montsec, la foscor del seu cel, és la condició necessària per gaudir d’una immillorable observació astronòmica. Les magnífiques instal·lacions del Parc Astronòmic del Montsec ens ofereixen la possibilitat de tenir a l’abast la millor tecnologia i els recursos pedagògics i científics imprescindibles per dur a terme aquesta observació.


PER A MÉS INFORMACIÓ TREN DELS LLACS: http://www.trendelsllacs.cat/

 • TREN HISTÒRIC: Oficina de turisme de la Generalitat de Catalunya a Lleida – 973 248840 – ot.lleida@gencat.cat
 • TREN PANORÀMIC: Oficina de turisme de la Generalitat de Catalunya a Lleida – 973 248840 – ot.lleida@gencat.cat


PER A MÉS INFORMACIÓ TREN DE LÍNIA REGULAR LLEIDA-LA POBLA DE SEGUR: http://lleidalapobla.fgc.cat/linies-i-horaris