Les Falles del Pirineu

Unesco

 

Et convidem a viure amb nosaltres les falles i la festa del foc del Pirineu declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’1 de desembre de 2015. El reconeixement de patrimoni cultural immaterial comprèn tradicions o expressions vives heretades dels nostres avantpassats i​ transmeses als nostres descendents, com a tradicions orals, arts de l’espectacle, usos socials, rituals, actes festius, coneixements i pràctiques relatius a la natura i l’univers, i sabers i tècniques vinculats a l’artesania tradicional. Aquesta distinció beneficia 63 pobles, dels quals 17 de Catalunya –15 de les comarques de Lleida–, 9 d’Aragó, 3 d’Andorra i 34 de França que celebren aquesta tradició d’origen ancestral per Sant Joan.

Les falles de la demarcació de Lleida incloses a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO són les de Boí, Taüll, Erill la Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a la comarca de l’Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Val d’Aran; Isil i Alins, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.

A les falles del Pirineu català, una colla de joves baixen amb troncs encesos de les muntanyes fins al centre del poble, on els esperen la resta d’habitants, i encenen una gran foguera, normalment un gran tronc preparat durant setmanes. La nit continua amb música i dansa. La data tradicional és Sant Joan, però el calendari s’ha estès a tot l’estiu als diferents pobles.


Per a més informació de les dates de la seva celebració, consulteu la nostra agenda:

https://guiaactivitats.aralleida.com/