Conjunt romànic de la Vall de Boí

Unesco


El 30 de novembre de 2.000 la UNESCO va declarar Patrimoni de la Humanitat el conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí (l'Alta Ribagorça), format per nou esglésies monumentals del Pirineu de Lleida.

El Centre d'Interpretació del Romànic és l'entitat encarregada de la gestió del conjunt romànic de la Vall de Boí, vuit esglésies i una ermita declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO. L'obertura al públic de les esglésies, el servei de visites guiades, la promoció del conjunt i l'atenció als visitants són les principals funcions del Centre. Per a aquells qui vulgueu descobrir tots els secrets del romànic de la Vall de Boí, el Centre d'Interpretació ofereix també el servei de visites guiades. Els seus guies especialitzats en la interpretació del patrimoni us faran gaudir de la millor visita a un conjunt romànic únic.

Més informació:

http://www.centreromanic.com

 

Església de Santa Maria de Taüll

Informació de contacte:

 

 

Església de Santa Maria de Taüll

Centre d''Interpretació del Romànic - C/ del Batalló, 5
25528, Erill la Vall
Web: http://www.centreromanic.com
Email: info@centreromanic.com
973 696 715

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • Patrimoni Mundial

   

  Data de construcció: s.XI-XII

  Ubicació: A la plaça del poble de Taüll

  Església de planta basilical, amb tres naus separades per columnes. Capçalera amb tres absis semicilíndrics. Campanar de torre quadrada integrat a l'edifici. Decoració escultòrica exterior als absis i al campanar amb fris de serra, arcuacions cegues i bandes llombardes. L'interior del temple estava completament decorat amb pintures murals, arrencades entre el 1919 i 1923; es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona. A l'absis central es pot veure la còpia de les pintures. Destaquen les escenes del Judici Final, de l'Infern i a l'absis central la Maiestas Mariae amb l'Infant, els Apòstols i animals del Bestiari. L'església va ser consagrada el dia 11 de desembre del 1123.

  El 30 de novembre de 2000 és reconeguda Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO formant part del conjunt romànic català de la vall de Boí.