L'art rupestre de l'arc mediterrani (1998)

Unesco


Aquests llocs d'art rupestre de la fi de la prehistòria, a l'arc mediterrani de la península Ibèrica, constitueixen un conjunt d'una categoria excepcional que descriu el mode de vida, en una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i per la seva temàtica. El conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l'arc mediterrani de l'Espanya oriental és el grup més gran de llocs d'art rupestre que es poden trobar a tot Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l'home en un període essencial de l'evolució cultural humana.

Un total de 16 jaciments arqueològics lleidatans han estat reconeguts per la UNESCO com a dipositaris de pintures rupestres de gran valor, tant perquè es tracta d'una de les primeres manifestacions artístiques de l'home dins de la primitiva civilització mediterrània com perquè són l'embrió de posteriors manifestacions plàstiques. La distinció ha estat atorgada a vestigis de Ponent com la Roca dels Moros del Cogul, una de les peces més ben conservades de la pintura rupestre, i exemplificadora de l'art que es va desenvolupar durant el paleolític en aquest territori. També s'hi han inclòs la Cova de Cogulló, a Vilanova de Meià; la dels Vilasos, a Os de Balaguer, i les de la vall de la Coma i la Balma dels Punts, totes dues a l'Albi. Com a elements de característiques singulars s'hi consideren també la Roca del Rumbau de Peramola o els abrics de la Granja d'Escarp, trobats com a conseqüència de prospeccions minaires. A aquests jaciments s'hi afegeixen l'abric de la vall d'Ingla, a Bellver de Cerdanya; les Roques Guàrdies, a les Borges Blanques; les Aparets, a Alòs de Balaguer; la cova d'Antona, a Artesa de Segre; la Balma del Pantà i la Cova del Tabac, a Camarasa; la Balma de les Ovelles, a Tremp, i les pintures rupestres d'Alfés. Tots aquests jaciments són el primer patrimoni cultural de rang mundial que han aconseguit les comarques de Lleida.

 

Informació facilitada pel:

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
 

 

Les Coves Aparets

Informació de contacte:

 

 

Les Coves Aparets

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya - Serveis Territorials de Lleida - Rambla d''Aragó, 8
25002, Lleida
Web: http://cultura.gencat.cat/
973279200

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • Unesco

   

  Situat al vessant dret del riu Segre, a l'alçada de Rubió, en uns escarpaments pertanyents a la serra de Mosquera. En aquests escarpaments, a uns 50 m sobre el riu, hi ha una sèrie de concavitats i abrics en quatre dels quals s'han identificat pintures.

  Conjunt integrat per quatre cavitats amb pintures: les dues primeres -de difícil accés- són autènticament concavitats, mentre que les dues restants -d'accés més senzill- són parets amb poca profunditat i protecció. En total se n'han individualitzat 18 figures.
   

  Aparets I

  És una cavitat de 2,4 m d'amplada, 4,10 m de profunditat i 3,60 m d'alçada, orientada al SO. Les pintures es localitzen a la zona central, al fons de la cavitat, i es poden comptar únicament dues figures corresponents a un ramiforme d'estil esquemàtic i tècnica de traç simple i restes de pigment. Ambdues figures són de color vermell.
   

  Aparets II

  Seguint cap a la dreta, a uns 10 m, es localitza la segona concavitat amb pintures. Aquesta presenta una forma molt particular: una estrada recta que finalitza en una volta arrodonida on se situa la figura més singular. S'hi han identificat 8 figures corresponents a bandes, dos elements anellats (un dels quals amb protuberàncies), traços, ramiformes i restes de pigment. L'estil és esquemàtic; la tècnica, de traç simple, i hi ha diferències cromàtiques (vermell, vermell-castany vermellós, rosat, ataronjat-vermellós i negre).
   

  Aparets III

  Es troba 16 m a la dreta d'Aparets II i uns 10 m a l'esquerra d'Aparets IV. S'hi han identificat 5 figures corresponents a antropomorfs i restes de pigment, d'estil esquemàtic. La tècnica és de traç simple i el color predominant és el vermell, tot i que també hi ha restes de pigment de color castany-vermellós.
   

  Aparets IV

   L'últim dels abrics se situa a la dreta de l'anterior (Aparets III) i a uns 10 m de distància, en un nivell inferior. És igualment una petita concavitat, d'escassa cobertura, que integra tres elements pintats corresponents a un antropomorf i restes de pigment. L'estil és esquemàtic, la tècnica és de traç simple i els colors són el vermell i l'ataronjat-vermellós.