L'art rupestre de l'arc mediterrani (1998)

Unesco


Aquests llocs d'art rupestre de la fi de la prehistòria, a l'arc mediterrani de la península Ibèrica, constitueixen un conjunt d'una categoria excepcional que descriu el mode de vida, en una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i per la seva temàtica. El conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l'arc mediterrani de l'Espanya oriental és el grup més gran de llocs d'art rupestre que es poden trobar a tot Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l'home en un període essencial de l'evolució cultural humana.

Un total de 16 jaciments arqueològics lleidatans han estat reconeguts per la UNESCO com a dipositaris de pintures rupestres de gran valor, tant perquè es tracta d'una de les primeres manifestacions artístiques de l'home dins de la primitiva civilització mediterrània com perquè són l'embrió de posteriors manifestacions plàstiques. La distinció ha estat atorgada a vestigis de Ponent com la Roca dels Moros del Cogul, una de les peces més ben conservades de la pintura rupestre, i exemplificadora de l'art que es va desenvolupar durant el paleolític en aquest territori. També s'hi han inclòs la Cova de Cogulló, a Vilanova de Meià; la dels Vilasos, a Os de Balaguer, i les de la vall de la Coma i la Balma dels Punts, totes dues a l'Albi. Com a elements de característiques singulars s'hi consideren també la Roca del Rumbau de Peramola o els abrics de la Granja d'Escarp, trobats com a conseqüència de prospeccions minaires. A aquests jaciments s'hi afegeixen l'abric de la vall d'Ingla, a Bellver de Cerdanya; les Roques Guàrdies, a les Borges Blanques; les Aparets, a Alòs de Balaguer; la cova d'Antona, a Artesa de Segre; la Balma del Pantà i la Cova del Tabac, a Camarasa; la Balma de les Ovelles, a Tremp, i les pintures rupestres d'Alfés. Tots aquests jaciments són el primer patrimoni cultural de rang mundial que han aconseguit les comarques de Lleida.

 

Informació facilitada pel:

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
 

 

Abric de la vall d'Ingla

Informació de contacte:

 

 

Abric de la vall d'Ingla

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya - Serveis Territorials de Lleida - Rambla d''Aragó, 8
25002, Lleida
Web: http://cultura.gencat.cat/
973279200

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • Unesco


  El conjunt rupestre de la vall d'Ingla pertany al terme de Bellver de Cerdanya, situat a la conca alta del Segre.

  Localitzat en un gran cingle rocós, d'uns 100 m de longitud, que presenta diverses cavitats i parets orientades a l'E-SE. En total, se n'han individualitzat12 figures que apareixen distribuïdes molt desigualment, algunes en petites cavitats i d'altres simplement a zones de paret pràcticament sense protecció.

  Les primeres dues figures es localitzen a l'extrem més esquerre de l'abric. Presenten una pigmentació molt esvaïda, cosa que fa molt difícil la seva correcta observació, i se situen aproximadament a 1,20 m d'alçada i en un espai de paret molt irregular. Una de les figures correspon a puntiformes de color vermell i l'altra, a un semicercle de color castany-vermellós.

  El segon grup, format per 3 figures, se situa a uns 16 m del grup anterior i és format bàsicament per elements puntiformes, barres i restes, situades a uns 2 m d'alçada en una zona de fortes colades hídriques. La majoria de les pintures són de color vermell-castany i el que varia és el to d'aquest color per efectes del suport, de la quantitat de pigment, etc.

  El tercer grup de pintures, a uns 2,20 m de distància dels grups anteriors seguint cap a la dreta, és format per una sola figura que correspon a barres de color ataronjat-vermellós i vermell.

  El quart grup de pintures és situat en una paret sense cobertura uns 2 m a la dreta de la figura anterior. També és format per una sola figura corresponent a puntiformes i barres de color ataronjat-vermellós.