L'art rupestre de l'arc mediterrani (1998)

Unesco


Aquests llocs d'art rupestre de la fi de la prehistòria, a l'arc mediterrani de la península Ibèrica, constitueixen un conjunt d'una categoria excepcional que descriu el mode de vida, en una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i per la seva temàtica. El conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l'arc mediterrani de l'Espanya oriental és el grup més gran de llocs d'art rupestre que es poden trobar a tot Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l'home en un període essencial de l'evolució cultural humana.

Un total de 16 jaciments arqueològics lleidatans han estat reconeguts per la UNESCO com a dipositaris de pintures rupestres de gran valor, tant perquè es tracta d'una de les primeres manifestacions artístiques de l'home dins de la primitiva civilització mediterrània com perquè són l'embrió de posteriors manifestacions plàstiques. La distinció ha estat atorgada a vestigis de Ponent com la Roca dels Moros del Cogul, una de les peces més ben conservades de la pintura rupestre, i exemplificadora de l'art que es va desenvolupar durant el paleolític en aquest territori. També s'hi han inclòs la Cova de Cogulló, a Vilanova de Meià; la dels Vilasos, a Os de Balaguer, i les de la vall de la Coma i la Balma dels Punts, totes dues a l'Albi. Com a elements de característiques singulars s'hi consideren també la Roca del Rumbau de Peramola o els abrics de la Granja d'Escarp, trobats com a conseqüència de prospeccions minaires. A aquests jaciments s'hi afegeixen l'abric de la vall d'Ingla, a Bellver de Cerdanya; les Roques Guàrdies, a les Borges Blanques; les Aparets, a Alòs de Balaguer; la cova d'Antona, a Artesa de Segre; la Balma del Pantà i la Cova del Tabac, a Camarasa; la Balma de les Ovelles, a Tremp, i les pintures rupestres d'Alfés. Tots aquests jaciments són el primer patrimoni cultural de rang mundial que han aconseguit les comarques de Lleida.

 

Informació facilitada pel:

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
 

 

El jaciment i la balma de les Roques Guàrdies

Informació de contacte:

 

 

El jaciment i la balma de les Roques Guàrdies

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya - Serveis Territorials de Lleida - Rambla d''Aragó, 8
25002, Lleida
Web: http://cultura.gencat.cat/
973279200

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

  • Unesco

   

  Localitzat en una balma amb la visera enfonsada i fracturada, orientada lleugerament al nord-est, situada al vessant d'un tossal que forma part d'una serra allargada de configuració paral·lela a la vall de Puigpelat, que discorre al sud d'aquesta vall (les Borges Blanques- les Garrigues).
   
  Les pintures es localitzen en una de les concavitats que forma la visera d'una balma de petites proporcions, a una alçada aproximada de terra d'1,5 m i amb una orientació NE. Se n'han individualitzat 5 figures ;que corresponen a barres, traços verticals i restes de pigment, d'estil abstracte i tècnica de traç simple. Totes les figures són de color vermell excepte les restes de pigment, que són de color ataronjat groguenc i ataronjat vermellós.
  Aquests tipus de motius es troben pràcticament a tots els abrics on apareixen pintures rupestres no figuratives, i es relacionen amb l'Edat del Bronze. Cal tenir en compte, però, el jaciment de difícil atribució cronològica que es troba a la base de la balma, que presenta un estrat cendrós i al qual s'han recollit els materials següents: una làmina de secció triangular, esclats de sílex i un gratador frontal. A la mateixa àrea també s'han recollit dos fragments de molí, dos esclats de sílex, un fragment de pissarra i restes humanes, juntament amb ceràmica feta a mà, uns fragments de pissarra i restes òssies d'animals.