L'art rupestre de l'arc mediterrani (1998)

Unesco


Aquests llocs d'art rupestre de la fi de la prehistòria, a l'arc mediterrani de la península Ibèrica, constitueixen un conjunt d'una categoria excepcional que descriu el mode de vida, en una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i per la seva temàtica. El conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l'arc mediterrani de l'Espanya oriental és el grup més gran de llocs d'art rupestre que es poden trobar a tot Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l'home en un període essencial de l'evolució cultural humana.

Un total de 16 jaciments arqueològics lleidatans han estat reconeguts per la UNESCO com a dipositaris de pintures rupestres de gran valor, tant perquè es tracta d'una de les primeres manifestacions artístiques de l'home dins de la primitiva civilització mediterrània com perquè són l'embrió de posteriors manifestacions plàstiques. La distinció ha estat atorgada a vestigis de Ponent com la Roca dels Moros del Cogul, una de les peces més ben conservades de la pintura rupestre, i exemplificadora de l'art que es va desenvolupar durant el paleolític en aquest territori. També s'hi han inclòs la Cova de Cogulló, a Vilanova de Meià; la dels Vilasos, a Os de Balaguer, i les de la vall de la Coma i la Balma dels Punts, totes dues a l'Albi. Com a elements de característiques singulars s'hi consideren també la Roca del Rumbau de Peramola o els abrics de la Granja d'Escarp, trobats com a conseqüència de prospeccions minaires. A aquests jaciments s'hi afegeixen l'abric de la vall d'Ingla, a Bellver de Cerdanya; les Roques Guàrdies, a les Borges Blanques; les Aparets, a Alòs de Balaguer; la cova d'Antona, a Artesa de Segre; la Balma del Pantà i la Cova del Tabac, a Camarasa; la Balma de les Ovelles, a Tremp, i les pintures rupestres d'Alfés. Tots aquests jaciments són el primer patrimoni cultural de rang mundial que han aconseguit les comarques de Lleida.

 

Informació facilitada pel:

Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
 

 

La Cova del Tabac

Informació de contacte:

 

 

La Cova del Tabac

Ajuntament de Camarasa - Plaça Major, 1
25613, Camarasa
Web: http://camarasa.ddl.net
Email: ajuntament@camarasa.ddl.net
973 42 00 09

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 



  • Unesco

     

    On es troba?

    La Cova del Tabac és situada a 5 quilòmetres de la vila de Camarasa (la Noguera), a la dreta del riu Segre i a 300 metres sobre el nivell del riu, en un extrem sud de la serra de Montroig. 

    Antecedents i descripció

    La Cova del Tabac, que correspon a l'Edat del Bronze, és una cavitat de 15 metres d'amplada a la base per 20 d'alçada i fa uns 180 metres de llargada. L'obertura de l'entrada recorda un temple gòtic a causa de la seva forma apuntada com l'ogiva. Dins la cova hi ha una segona cavitat de forma circular anomenada la Sagristia, de petites dimensions, que fa uns 4 metres d'amplada per 3 d'alçada.

    Les primeres notícies sobre la Cova del Tabac les donà Zamora al s. XVIII. Posteriorment, l'any 1880, Pleyan de Porta, cronista lleidatà, fa referència que va ser habitada per l'home prehistòric. El 1894 L. Mariano Vidal hi féu excavacions, de les quals en sortiren algunes restes materials. Aquestes dades foren recollides posteriorment per Ceferí Rocafort i estudiades i publicades per J. Serra i Ràfols. Més tard, el Centre Excursionista de Balaguer i, sobretot, J. Maluquer de Motes n'estudiaren científicament els materials. A aquests estudis s'han d'afegir també els fets per J. de la Vega.

    Les pintures rupestres

    la Cova del Tabac a la dècada de 1980, les va estudiar i cinc anys després del seu descobriment les va presentar al 17è Congrés Nacional d'Arqueologia.

    Durant l'any 1986 les pintures foren objecte d'una documentació exhaustiva, dins el Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya portat a terme pel Servei d'Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

    Les pintures de la Cova del Tabac s'inscriuen dins dins l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, que ha merescut ser declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO l'any 1998. La declaració afecta 757 jaciments arqueològics amb pintures rupestres de sis comunitats autònomes: Catalunya, Andalusia, Múrcia, Aragó, Castella-la Manxa i la Comunitat Valenciana.

    S'han individualitzat 12 figures que corresponen a antropomorfs, esteliformes, quadrúpedes, rectangl es radiats, traços i restes de pigment, d'estil esquemàtic, tècnica de traç simple i color ataronjat-vermellós i vermell.

    Informació:

     
    Associació Cultural "Terres del Marquesat"

    e-mail: nfo@marquesat.net
    web: www.marquesat.net

    Fonts: Paquito Gessé i Josep Roqué