Atractius i equipaments culturals

El Pirineu i les Terres de Lleida, una terra de gran riquesa cultural!


El nostre territori us ofereix un ric patrimoni cultural i monumental encapçalat per un llegat romànic que té el seu màxim exponent en el conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco; un important conjunt pictòric rupestre estès per la geografia lleidatana; una joia del període romanicogòtic coneguda com la Seu Vella a la ciutat de Lleida o l'única catedral romànica que es conserva a Catalunya, la catedral de la Seu d'Urgell.

A més, per tot el territori s'estén una àmplia mostra d'art i arquitectura: museus, esglésies, monestirs, ermites, torres de vigilància, castells, pintures murals, retaules, iconografies, imatgeria religiosa i tapissos, entre d'altres. Una terra de gent amable i hospitalària, que ha crescut en un paisatge singular i que sap transmetre el seu saber per mitjà de les festes populars, l'art i, en definitiva, la seva història.

En aquesta secció podreu explorar i conèixer moltes d'aquestes realitats en l'espai i en el temps: la Lleida antiga, la Lleida medieval, la Lleida renaixentista, la Lleida modernista..., fruit del pas de la història, del pas de les cultures, del pas de les tradicions.

 

On vols anar?

  Municipi
 

Lleida antiga

Paleontologia: els dinosaures
Art MegalĂ­tic
Cultura Ibèrica
Lleida Romana

Lleida medieval

Art RomĂ nic
Castells i Fortaleses
Ruta del Cister
Els CĂ tars
Ruta del Temple
Cultura jueva
Turisme religiĂłs

Lleida Renaixentista

Convent de Sant Bartomeu

Lleida modernista

El Modernisme a Lleida

Memòria Històrica

Espais de memòria del segle XX

Noms propis

Pablo Picasso
Josep Guinovart

MĂşsica i espectacles

Arts escèniques
Festivals de mĂşsica
 
Cercar
 
 
RESULTATS DE LA CERCA 138

 

Ruta dels Dòlmens

InformaciĂł de contacte:

 

 

Ruta dels Dòlmens

Consell Comarcal de l''Alt Urgell - Pg. Joan Brudieu, 15
25700, La Seu d''Urgell
Web: www.ccau.cat
Email: turisme@alturgell.ddl.net
973 353112

 

Compartir:

 

Comparteix a facebook
Comparteix a Twitter
Compartir a Whatsapp
Envia a un amic
Imprimir

 

 

 



  • La ruta s'inicia a Organyà, on s'accedeix des de la Seu d'Urgell per les carreteres N-260 i C-14 en direcció a Coll de Nargó. Se surt del poble per la carretera que porta a Cabó, cap a l'oest, per prendre de seguida, a mà esquerra, la de Montanissell. Davant s'alça el penyal de Santa Fe, amb l'ermita del mateix nom dalt de tot.

    Més endavant s'agafa una pista que surt a la dreta i s'arriba dalt d'un turonet. A la dreta hi ha el primer megàlit dels set que veurem al llarg de la ruta; és el dolmen del Serrat de les Cobertrades, no gaire ben conservat. Des d'aquí s'albira una àmplia panoràmica d'Organyà. Es continua planerament per la pista entre conreus i boscos fins a trobar a la dreta el desviament cap al dolmen de Colomera (km 3), que es troba dins d'una roureda a cinquanta metres. És el més ben conservat de la vall de Cabó i de l'Alt Urgell.

    Més enllà s'accedeix al trencall del dolmen del Serrat de Malpàs. Queda a 100 metres, vora la pista que marxa a la dreta. És ben indicat. Es continua el trajecte i s'ascendeix per la pujada de l'Oliva. Se segueix cap a ponent per una zona més planera envoltada de conreus, amb el tossal Alt i el tossal de Pomajor a mà dreta. De seguida es troba una desviació que duu al Vilar: aquesta via opcional fa drecera i permet veure els dòlmens de Pedracabana i de l'Oliva, on el trajecte arribarà més tard. L'itinerari segueix per la pista i travessa les llaus de Boixadera i les Maçanes fins a arribar a Cabó. S'entra al poble pel camí de Senyús, vorejant Cal Simon i Cal Bullich. Una vegada a Cabó es puja per l'esquerra a l'ermita romànica de Sant Serni. Després cal anar fins a la plaça del poble i contemplar una font monumental dedicada a la pubilla Arnaldeta Caboet. Se segueix en direcció oest per una pista que puja pel costat de Can Pui i deixa enrere el molí de la Carrabina i les restes de Favà, que fou una important casa al segle IX. Més enllà es topa amb el dolmen del molí de Favà, que ha estat reconstruït. La font de la Caixa queda més amunt, sota uns pollancres; per accedir-hi cal seguir la pista, creuar el barranc, baixar a l'esquerra i girar pel primer camí de la dreta. En aquest punt es desfà el camí fins a tornar de nou a Cabó, des d'on es continua per la carretera d'Organyà.

    Transcorregut un quilòmetre, a Can Boixadera es troba el dolmen del Clot de les Canyes. De seguida s'arriba al Vilar i, travessant el pont, a la font del Capellà. Més tard cal deixar la carretera i agafar, després d'una alzina, un desviament a mà dreta. De seguida s'acaben uns camps de conreu i se segueix, deixant la bicicleta, per un caminoi indicat cap al dolmen de Pedracabana. Es torna a la carretera, es passa la casa de l'Oliva i es continua fins a girar, després d'uns revolts, per una pista de la dreta que porta al dolmen de l'Oliva. Es recomana tornar a deixar la bicicleta i arribar a aquest dolmen caminant pel camí indicat. Es retorna a la carretera i es fa cap a la bassa de l'Ametlla. Poc després s'arriba al Pujal i, de seguida, s'és de nou al punt de sortida de l'excursió, a les portes d'Organyà.